Sürücü kursları, ilkokul mezununa ehliyet süresinin uzatılmasını istiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Mart 2011 12:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlkokul mezunları yeni bir erteleme olmazsa 1 Temmuz 2011'den itibaren ehliyet alamayacak. Sürücü kursları ise sürenin tekrar uzatılmasını ya da uygulamadan tamamen vazgeçilmesi için girişimde bulunmaya hazırlanıyor.

Türkiye'de her yıl yaklaşık 10 bin kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Trafikte sürücü kalitesini artırmak ve kazaların önüne geçmek için 15 yıl önce ilkokul mezunlarına ehliyet verilmemesi kararlaştırıldı. Tekrar bir erteleme söz konusu olmazsa 1 Temmuz'dan itibaren ilkokulu mezunlarına ehliyet verilmeyecek. Uygulamaya karşı çıkan sürücü kursları düzenlemenin yeniden ertelenmesi ya da tamamen kaldırılması için çalışma başlattı.

1996 yılında yapılan yasa değişiklikle ilkokul mezunlarının ehliyet almasının önü kesildi. Bu uygulama daha sonra 2000 yılına kadar ertelendi. İtirazların artmasıyla birlikte ikinci bir ertelemeyle 31 Aralık 2004'e ilkokul mezunlarının ehliyet alabileceği bakanlık tarafından sürücü kurslarına bildirildi. İkinci erteleme süresinin dolduğu 2004 yılında uygulama hayata geçti. Ehliyet almak isteyen ilkokul mezunları komşu ülkelerden yüksek fiyatlarla ehliyet alması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı'nı harekete geçirdi. 5 Temmuz 2006'da ehliyet almak için İlkokul mezunu olmanın yeterli olduğu belirtilerek uygulama 5 yıllığına yeniden ertelendi. Bakanlığın verdiği 5 yıllık süre 30 Haziran 2011'de sona erecek. İlkokul mezunları ve ilkokul mezunu olarak daha önce ehliyet alan ancak ehliyetini yükseltmek isteyenler değişikliğin mağduru olacak.

Türkiye Sürücü Kursları Birliği Derneği Genel Başkanı Vedat Şahin, düzenlemenin amacının sürücü adaylarına en az ortaokul ya da sekiz yıllık temel eğitimini bitirmesini sağlamak olduğunu ifade etti.

Başkan Vedat Şahin, "Sürede bir değişiklik olmazsa ilkokul mezunları ehliyet alamayacak. Biz bu uygulamaya sıcak bakmıyoruz. Dernek olarak sürenin uzatılması için bir girişimlerimiz olacak. Sürenin uzatılması gerekir. Kanunun çıktığı tarihte 8 yıllık eğiteme yeni girilmişti. Amaç o eğitimi oturtmaktı. Artık zorunlu eğiti oturdu. Böyle bir uygulamaya gerek kalmadığını düşünüyorum." dedi.

İlkokul mezunlarının ehliyet almasının önünde bir engel koymanın doğru olmadığını aktaran Başkan Şahin, uygulamanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunun altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: "İlkokul mezunu da araç kullanabilir. Aracı varsa kullanabilmeli. Bunun engellenmemesi lazım. O zaman için uygulama desteklenebilirdi. Kesintisiz eğitim yeni hayata geçti. Bu sistemin oturtulması için böyle bir karar alındı. Artık buna gerek yok. Aracı olan her ilkokul mezunu ehliyet alabilmeli. Dernek olarak bir çalışmamız var. Şuan gündem biraz yoğun olduğu için beklemedeyiz. Önümüzdeki günlerde teklifimizi sunacağız."

BAZI SÜRÜCÜ KURSLARI UYGULAMAYI İSTİSMAR EDİYOR

Diğer yandan sürenin bitimine 4 ay kalmasıyla ehliyet sahibi olmak isteyenler sürücü kurslarının yolunu tutuyor. Çoğunluğunu ev hanımlarının oluşturduğu kursiyerler biran önce ehliyet sahibi olmak istiyor. Sürücü Kursları Birliği Genel Başkanı Şahin, bu sürecin bazı kurslar tarafından istismar edildiğine dikkat çekti. Ankara'daki kurslarda bir yoğunluğun olmadığını belirten Şahin, "Bazı kursların bu süreci istismar ederek kursiyer topladığını duyuyoruz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber